Texas Christian University renomowana uczelnia w USA przeprowadziła badania porównawcze na temat:

"Efekty porównawcze węglowodanów o wysokiej masie cząsteczkowej (HMW) Vitargo na wydajność ćwiczeń oporowych, w porównaniu do niskiej masy cząsteczkowej (LMW) Vitargo%20czarno-czerwone-big1.jpgMaltodekstryny.

Wnioski:

Przyjmowanie węglowodanów o wysokiej masie cząsteczkowej (HMW) po długotrwałych i intensywnych ćwiczeniach wytrzymałościowych zapewnia najlepsze wyniki w zakresie prędkości i siły podczas kolejnych, powtarzanych, maksymalnie wzrastających ćwiczeń przeciw oporowi. To badanie zostało zarejestrowane w clinicaltrials.gov (NCT02778373).

Podsumowując, przyjmowanie środków węglowodanowych po długotrwałych i intensywnych ćwiczeniach wytrzymałościowych zwiększa prędkość i siłę podczas kolejnych, powtarzanych ćwiczeń fizycznych o wysokiej intensywności. Jednakże efekt ten jest jednoznacznie bardziej wyrazisty po zażyciu węglowodanów o wysokiej masie cząsteczkowej (HMW), w porównaniu z węglowodanami o niskiej masie cząsteczkowej (LMW). Jednakże, bieżące dane nie podają dowodów wyjaśniających fizjologiczne przyczyny takiego wzrostu. Niemniej jednak, patrząc z praktycznej perspektywy, bieżące wyniki sugerują, iż sportowcy trenujący i osiągający wyniki w sportach wymagających maksymalnej, powtarzalnej siły mięśni, skorzystają na przyjmowaniu środków zawierających węglowodany o wysokiej masie cząsteczkowej (HMW), w porównaniu do środków zawierających tradycyjną maltodekstrynę, o niższej masie cząsteczkowej. Zaleca się dalsze badania w celu ustalenia:

(a) mechanizmów odpowiedzialnych za zwiększenie wydajności przy wykorzystaniu metod określania glikogenu wewnątrzmięśniowego, na poziomie rodzaju włókien mięśniowych [35,36,45] oraz

(b), wyników dotyczących wydajności podczas uprawiania sportu, lub w modelach opracowanych dla sportu z zastosowaniem powtarzalnych, maksymalnych ćwiczeń fizycznych.

W badaniach brał udział Daniel Eichner, Prezes akredytowanego przez WADA Sports Medicine w USA, przeprowadzał badania i testy laboratoryjne na wykrywanie substancji antydopingowych.

Ingestion of High Molecular Weight Carbohydrate Enhanses Subsequent Repeated Maximal Power.

Opracowanie w j. angielskim: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026365/