Stałe doustne przyjmowanie L-karnityny i węglowodanów Vitargo® zwiększa zawartość karnityny w mięśniach i zmienia metabolizm mięśni podczas ćwiczeń: podwójna rola karnityny w procesie metabolizmu"


Sposób przeprowadzenia badań:
Profesor Paul Greenhaff wraz ze swoim zespołem udowodnił na podstawie badań przeprowadzonych z 14-osobową grupą wysportowanych, zdrowych i młodych mężczyzn, że węglowodanyVitargo® „pomaga" podwyższyć poziom L-karnityny.

Jakie korzyści dla sportowców płyną z tego odkrycia?
L-karnityna wpływa pozytywnie również na proces regeneracji oraz zmniejsza produkcję kwasu mlekowego w organizmie. DziękiVitargo® i jego właściwościom udaje się osiągnąć bardzo dobre efekty we wspomaganiu L-karnityną, co tym samym przynosi sportowcom wiele korzyści.

Podsumowanie:
Zaobserwowano w trakcie badań wzrost całkowitej karnityny w mięśniach o 21%, zaś zapas glikogenu podczas pracy mięśni został zaoszczędzony o 55% przy wydajności pracy na poziomie 50% pułapu tlenowego. Również zawartość kwasu mlekowego w mięśniach była niższa o 44%!

Ponadto Vitargo® podwyższa zawartość insuliny przez pierwsze 10 minut od jego podania.

Pod tym względem oryginalne Vitargo® jest efektywniejsze o 178% w porównaniu z maltodekstryną i innymi mieszankami węglowodanowymi!

“Chronic oral ingestion of L-carnitine and carbohydrate increases muscle carnitine content and alters muscle fuel metabolism during exercise in humans: the dual role of muscle carnitine in exercise metabolism”
Wall BT, Stephens FB, Constantin-Teodosiu D, Marimuthu K, Macdonald IA, Greenhaff PL.
J Physiol. 2011 Jan 4.

School of Biomedical Sciences, University of Nottingham Medical School, Queen's Medical Centre, Nottingham NG7 2UH, United Kingdom.

Dołączamy oryginalną wersję badań klinicznych: pobierz plik